Louise - det här innehåller vårt smink:

Parabener
Samlingsnamn på en grupp ämnen med bakteriedödande effekt. Dessa framställs industriellt och används som konserveringsämnen i bland annat kosmetika och livsmedel. Det finns studier som visat att parabener kan påskynda tillväxt av cancerceller och störa hormonproduktionen. Försvararna menar att de förekommer i så pass små mängder i kosmetika att de inte kan ge några farliga konsekvenser.

Silikoner
Kisel och syre är huvudkomponenterna i dessa syntetiska ämnen som inte är biologiskt nedbrytbara. De ger produkten lång hållbarhet och är lätta att smörja huden med, men innehåller ingen näring.

Emugleringsmedel
Ett måste för att kunna förena fett- och vattenlösliga ingredienser. Det finns ofarliga emugleringsmedel som framställs av vegetabiliska fetter, dessa används alltid i naturlig hudvård. Trietanolamin är en variant som du bör se upp med, det kan irritera huden i för stora doser.

Tensider
Löser upp fett och smuts och återfinns därför i produkter som tvål, schampo, tvätt- och diskmedel. Källan kan variera från animaliska och vegetabiliska fetter, till rester från petrokemisk industri. Tensider från vegetabiliska fetter är enkla för naturen att bryta ned.

Vegetabiliska oljor
Naturliga oljor från växtriket, vanliga källor är frön, nötter, oliver och avokado. De har ett naturligt rikt innehåll av vitaminer och fettsyror som är bra för huden. En nackdel är den korta livslängden, de härsknar efter en tid precis som livsmedel. De är också dyra att framställa, varför många tillverkare väljer mineraloljor som är billigare. Är du nötallergiker bör du undvika produkter med nötoljor i.

Mineraloljor
Kan utvinnas ur petrokemisk industri, men kan även komma från naturen (torv till exempel). Det finns olika skolor kring mineralolja vs vegetabilisk dito, men man kan oftast konstatera att ju naturligare en olja är, desto bättre är den för huden. Mineraloljan bör därför komma från naturen och inte industrin.

Eteriska oljor
Är egentligen inte en olja i ordets rätta bemärkelse, utan snarare ett koncentrat utvunnet ur blommor, citrus, örter och andra doftande växter med dokumenterade hälsoeffekter. I små mängder ger de doft och egenskap (rogivande, uppiggande osv). I stora mängder kan de orsaka hudirritation.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0